Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Rafale: Δοκιμή αναβαθμισμένου πυρηνικού βλήματος στα μαχητικά που θα πάρει η Ελλάδα

 Πραγματοποιήθηκε δοκιμή αναβαθμισμένου πυρηνικού βλήματος ASMPA-R από τα γαλλικά μαχητικά, που θα πάρει και η Ελλάδα (F3 standard).


Το βλήμα της γαλλικής MBDA έχει ταχύτητα 2-3 mach, βάρος 860 κιλών και πυρηνική κεφαλή TN81 ισχύος 300 κιλοτόνων.

Η Ελλάδα θα πάρει τα γαλλικά μαχητικά μαζί με 430 βλήματα MICA, EXOCET και SCALP. Τα βλήματα αυτά έχουν εμβέλεια έως 80 χλμ, έως 180 χλμ. και άνω των 560 χλμ. αντίστοιχα.


Την ίδια ώρα το γαλλικό ραντάρ που φέρουν τα Rafale είναι το μόνο επιθετικό και μπερδεύει τον αντίπαλο.
Το SPECTRA είναι μία αμυντική σουίτα που έχει αναπτυχθεί από την Thales σε συνεργασία με την MBDA. Λειτουργεί με ηλεκτρομαγνητικά συστήματα, λέιζερ και υπέρυθρη ακτινοβολία, χρησιμοποιώντας έξυπνη τεχνολογία για τη συγχώνευση δεδομένων από πολυφασματικούς αισθητήρες.

Το SPECTRA επεξεργάζεται τα δεδομένα που λαμβάνει από τις τρεις σουίτες αισθητήρων που διαθέτει και ενεργοποιεί τα σχετικά αντίμετρα, με βάση τα δεδομένα μίας ενσωματωμένης «βιβλιοθήκης απειλών».

Εκτός από την προστασία των Rafale, το SPECTRA συγκρίνει τις απειλές που αντιλαμβάνεται και ενημερώνει με νέες πληροφορίες την βιβλιοθήκη απειλών που διαθέτει.

Μάλιστα τα δεδομένα του SPECTRA μπορούν να μεταφερθούν μετά την επιστροφή του αεροσκάφους στη βάση σε υπολογιστές, για πιο λεπτομερή ανάλυση στο επίγειο κέντρο υποστήριξης.

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

Δημιουργεί συστήματα ασφαλείας και παρατήρησης στην ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

 Κι ενώ τα βλέμματα όλων έχουν στραφεί στις Βρυξέλλες λόγω της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα εξετάσει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, η Άγκυρα αποφασίζει να αυξήσει την «παρουσία» της στην ανατολική Μεσόγειο, αποφασίζοντας τη δημιουργία συστημάτων επιτήρησης και παρακολούθησης.

Η Τουρκία σκοπεύει να αυξήσει την ασφάλεια στη θάλασσα της ανατολικής Μεσογείου, με την δημιουργία ειδικών «πύργων» τόσο στις ακτές της όσο και στα κατεχόμενα, «ώστε η Ελλάδα να σταματήσει τις επιθέσεις κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην περιοχή» όπως αναφέρουν κυπριακά μέσα ενημέρωσης.

Τι «συστήματα ασφαλείας» θα δημιουργήσει

Ειδικότερα, το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών θα συστήσει 5 σταθμούς ακτοφυλακής ή αλλιώς «πύργους ναυτικής κυκλοφορίας» σε διαφορετικές περιοχές της ανατολικής Μεσογείου. Τρεις από αυτούς τους σταθμούς θα κατασκευαστούν στις περιοχές Zafer Burnu (ακρωτήριο Απόστολου Ανδρέα), Zeytinlik και Sadrazamköy των Κατεχομένων και oι άλλοι 2 σταθμοί στην Αντιόχεια και τη Μερσίνα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τουρκιγέ», τα χαρακτηριστικά του συστήματος Coast Watch Station είναι πολύ εξελιγμένα και θα μπορούν να ελέγχουν με κάθε λεπτομέρεια την διέλευση όλων των πλοίων από την περιοχή, που η Τουρκία ορίζει ως «δική της υφαλοκρηπίδα».

Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, η ενέργεια αυτή θα αλλάξει τις ισορροπίες στην περιοχή, καθώς θα αποτρέπει «επιθετικές κινήσεις» των ελληνικών πλοίων στην περιοχή.

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020

Όποιος επιχειρεί να ξεπλύνει τούρκους και δουλεμπόρους, είναι εγκληματίας

 Με πραγματικό αποτροπιασμό παρακολουθούμε ευρωπαίους – μεταξύ των οποίων δυστυχώς και κάποιοι Έλληνες – να αντιστρέφουν την συζήτηση για την τραγωδία στο Αιγαίο με τους νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες, προσπαθώντας να επιρρίψουν ευθύνες στο ελληνικό κράτος.

Κύριο επιχείρημα τους είναι τα υποτιθέμενα push back που επιχειρούν οι ελληνικές αρχές για να αποτρέψουν την είσοδο προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική επικράτεια. Δηλαδή οι επικριτές της ελληνικής πλευράς, αποκρύπτουν ολόκληρη την βιομηχανία φρίκης που έχει οργανώσει η Τουρκία με τρομοκράτες, εγκληματίες, άθλους δουλέμπορους και φυσικά πρωταγωνιστή το επίσημο τουρκικό κράτος. Αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας είχε αποκαλύψει πρώτος ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, όταν ο ίδιος το 2016 επισκέφτηκε το προκεχωρημένο φυλάκιο στην Χίο, μαγνητοσκόπησε την δράση των δουλεμπόρων που ξεκινούσαν τις βάρκες – φονιάδες με την απόλυτη προστασία και ισχυρή παρουσία του τουρκικού λιμενικού. Έστειλε το βίντεο στην Ευρώπη και έτσι οι ευρωπαίοι αφυπνίστηκαν.

Ακριβώς σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε η επιστολή που έστειλε ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Νότης Μηταράκης στην ευρωπαία επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον και τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ, όπου και επισημαίνει ότι «η απώλεια ζωών θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί από τις τουρκικές αρχές, εάν είχαν επέμβει όταν η λέμβος των μεταναστών ζήτησε βοήθεια εντός των τουρκικών υδάτων». Αναφερόμενος στο πρόσφατο ναυάγιο ανοιχτά της Λέσβου που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο νεαρών γυναικών.

Ο υπουργος κ. Νότης Μηταράκης αποκαλύπτει τον εγκληματικό ρόλο της Τουρκίας και των δουλεμπόρων με σαφήνεια και επικαλούμενος τις μαρτυρίες των ίδιων των επιζώντων: «με βάση τις μαρτυρίες τους, οι επιβαίνοντες δεν ήθελαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, αλλά όταν ζήτησαν άμεση βοήθεια από την τουρκική Ακτοφυλακή και ενώ η λέμβος τους βρισκόταν μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα, το σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής, αντί να προσφέρει βοήθεια, έκανε ελιγμούς για να δημιουργήσει κυματισμούς και να αναγκάσει τη λέμβο να συνεχίσει το ταξίδι της προς την Ελλάδα. Και μόνο όταν η λέμβος ήταν πλέον στα ελληνικά χωρικά ύδατα, το σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές».

Δηλαδή ο Μηταράκης αποκαλύπτει ένα πραγματικό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Με την συνέργεια των τουρκικών αρχών, πρόσφυγες και μετανάστες φορτώθηκαν σε μία βάρκα – σκυλοπνίχτη, σε αντίξοες καιρικές συνθήκες και οδηγήθηκαν στον θάνατο!

Όποιος άνθρωπος λοιπόν, ευρωπαίους ή Έλληνας δεν έχει σημασία, επιχειρεί να επιρρίψει  ευθύνες στην ελληνική πλευρά, γίνεται ηθελημένα ή άθελα του συνεργός σε ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει η Τουρκία μαζί με εγκληματικές οργανώσεις. Δεν μπορεί μετά από τόσα χρόνια και χιλιάδες χαμένες ζωές, μετά την αποκάλυψη του πως η Τουρκία εργαλειοποιεί πρόσφυγες και μετανάστες, ακόμα και ανήλικα παιδιά για να επιτύχει τους στόχους της ή απλώς να κερδοσκοπήσει, να υπάρχει άνθρωπος που θα προσπαθήσει να ενισχύσει την προπαγάνδα της. Είναι φρικτό, απάνθρωπο αλλά κυρίως εξαιρετικά ύποπτο.

Διότι η εποχή της αθωότητας απέναντι στον ρόλο της Τουρκίας και των εγκληματικών οργανώσεων που χρησιμοποιεί και υποφερτή, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Και επειδή το μαύρο χρήμα από το δουλεμπόριο και το εμπόριο ναρκωτικών είναι άφθονο, και όπως έχει αποδειχτεί, εξαγοράζει από πολιτικούς μέχρι και εφημερίδες, πολύ δύσκολα θα πιστέψει κάποιος πως όσοι κατηγορούν την Ελλάδα και ξεπλένουν την Τουρκία το κάνουν από άγνοια.

Η άγνοια απαγορεύεται, όταν μιλάμε για εγκληματίες κατά της ανθρωπότητας.


Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

Ποιος θα σταματήσει τον Ερντογάν;

Oσοι είχαν διαβλέψει ότι ο Νεοσουλτάνος της Αγκυρας θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να επωφεληθεί από την παραμονή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών προκειμένου να προωθήσει τα γνωστά μεγαλεπήβολα σχέδιά του για μια νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία, δυστυχώς έπεσαν μέσα. Αυτό τουλάχιστον δείχνει η κλιμάκωση της έντασης απέναντι στην Ελλάδα, παρά τις κούφιες, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, προειδοποιήσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση για επιβολή κυρώσεων.

Καθώς μάλιστα ο Ταγίπ Ερντογάν δεν δίστασε να εξαπολύσει και νέες απειλές εναντίον των Ευρωπαίων, μετά τη νηοψία στο ύποπτο φορτίο του τουρκικού εμπορικού πλοίου ανοικτά της Λιβύης, μόλις ένα εικοσιτετράωρο μετά το υποκριτικό «άνοιγμα» που επιχείρησε απέναντι στις Βρυξέλλες εν όψει της περιώνυμης Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου. Και το καίριο ερώτημα που τώρα προκύπτει είναι ποιος και με ποιον τρόπο θα σταματήσει επιτέλους την εκτός ορίων πλέον επικίνδυνη πορεία της Αγκυρας.

Το ερώτημα αυτό είναι βέβαιο ότι απασχολεί όχι μόνον του Ευρωπαίους τις παραμονές των αποφάσεων του Δεκεμβρίου (και όπου ο διχασμός μεταξύ του περίφημου «καρότου και μαστιγίου» φαίνεται να παραμένει) αλλά και τους Αμερικανούς της νέας διοίκησης Μπάιντεν, η οποία ένα από τα αναρίθμητα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει είναι και το ιδιαίτερα πολύπλοκο «πρόβλημα Τουρκία». Οχι όμως υπό τη στενή έννοια των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως εμείς εδώ με τον γνωστό επαρχιωτισμό μας θέλουμε να πιστεύουμε, αλλά για το πώς θα υπάρξει μια «νέα προσέγγιση» απέναντι στην Αγκυρα, με κύριο στόχο να μη χαθεί η Τουρκία για τη Δύση, λόγω της γνωστής εδώ και χρόνια ισχυρής γεωπολιτικής της σημασίας. Και τούτο ανεξάρτητα από τη δεδομένη φιλικότερη στάση απέναντι στην Ελλάδα, που έχει επιδείξει στο παρελθόν εκτός του Μπάιντεν και όλη η νέα ομάδα γύρω του.

Μια φιλικότερη στάση που όμως, ακόμη και επί Ομπάμα, είχε εκδηλωθεί απλώς με την πολιτική των ίσων αποστάσεων, η οποία ανατράπηκε στη συνέχεια με τη γνωστή «ειδική σχέση» Ερντογάν – Τραμπ, κάτι που τώρα θα λείψει. Και ο Ερντογάν το ξέρει αυτό και γι’ αυτό βιάζεται. Μια πρώτη γεύση πάντως για το πού θα κατευθυνθεί η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα φανεί από τη στάση που θα τηρήσει στο θέμα των κυρώσεων που έχει εγκρίνει το Κογκρέσο για την αγορά από την Τουρκία των ρωσικών πυραύλων S-400. Απόφαση που έχει παγώσει ο Τραμπ. Αλλά πάντως ό,τι και αν συμβεί καλόν είναι να κρατούμε μικρό καλάθι και να μη δημιουργούμε κλίμα ανεδαφικών προσδοκιών για να μη την πατήσουμε, όπως στο παρελθόν επί Κάρτερ.