Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

Δημιουργεί συστήματα ασφαλείας και παρατήρησης στην ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

 Κι ενώ τα βλέμματα όλων έχουν στραφεί στις Βρυξέλλες λόγω της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα εξετάσει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, η Άγκυρα αποφασίζει να αυξήσει την «παρουσία» της στην ανατολική Μεσόγειο, αποφασίζοντας τη δημιουργία συστημάτων επιτήρησης και παρακολούθησης.

Η Τουρκία σκοπεύει να αυξήσει την ασφάλεια στη θάλασσα της ανατολικής Μεσογείου, με την δημιουργία ειδικών «πύργων» τόσο στις ακτές της όσο και στα κατεχόμενα, «ώστε η Ελλάδα να σταματήσει τις επιθέσεις κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην περιοχή» όπως αναφέρουν κυπριακά μέσα ενημέρωσης.

Τι «συστήματα ασφαλείας» θα δημιουργήσει

Ειδικότερα, το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών θα συστήσει 5 σταθμούς ακτοφυλακής ή αλλιώς «πύργους ναυτικής κυκλοφορίας» σε διαφορετικές περιοχές της ανατολικής Μεσογείου. Τρεις από αυτούς τους σταθμούς θα κατασκευαστούν στις περιοχές Zafer Burnu (ακρωτήριο Απόστολου Ανδρέα), Zeytinlik και Sadrazamköy των Κατεχομένων και oι άλλοι 2 σταθμοί στην Αντιόχεια και τη Μερσίνα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τουρκιγέ», τα χαρακτηριστικά του συστήματος Coast Watch Station είναι πολύ εξελιγμένα και θα μπορούν να ελέγχουν με κάθε λεπτομέρεια την διέλευση όλων των πλοίων από την περιοχή, που η Τουρκία ορίζει ως «δική της υφαλοκρηπίδα».

Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, η ενέργεια αυτή θα αλλάξει τις ισορροπίες στην περιοχή, καθώς θα αποτρέπει «επιθετικές κινήσεις» των ελληνικών πλοίων στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου