Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

Αυτά τα όπλα πουλάει η Γερμανία στην Τουρκία

 Στο περιβόητο εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία επιμένει η Ελλάδα, κάτι που πρότεινε προς τους ευρωπαίους εταίρους ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, την Παρασκευή και εισέπραξε την άρνησή τους.

Μάλιστα, πριν από αρκετές μέρες ο Δήμος Βερύκιος αποκάλυπτε την πρόταση της Αθήνας επί του θέματος προς το Βερολίνο και την απόρριψή του από τη γερμανική κυβέρνηση.

Υπό τον τίτλο «Ελληνικό αίτημα σε Γερμανία: Μπλόκο στην πώληση υποβρυχίων σε Τουρκία» και με την επισήμανση ότι «προς το παρόν η Γερμανία μπλοκάρει την πώληση τορπιλών στην Ελλάδα», ο Δήμος Βερύκιος στις 15 Οκτωβρίου, τα εξής:

«Η Ελλάδα ζητάει από την Γερμανία να παγώσει το πρόγραμμα κατασκευής έξι υποβρυχίων για την Τουρκία, ακολουθώντας τις ΗΠΑ που ακύρωσαν το πρόγραμμα F-35 προς την Τουρκία εξ αιτίας της αγοράς των Ρωσικών πυραύλων S-400 !

Προς το παρόν, η Γερμανία μπλοκάρει την πώληση τορπιλών προς την Ελλάδα.

Αλλά για να δούμε πόσο εφικτό μπορεί να είναι η υιοθέτηση μιας τέτοιας πρότασης (μπλοκάρισμα παράδοσης των τουρκικών υποβρυχίων) από την Καγκελαρία ;

Καταρχάς οι ΗΠΑ προέβησαν σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας όχι για την Ελλάδα, αλλά για να υπερασπιστούν τη δική τους αμυντική βιομηχανία απέναντι στην Ρωσική αμυντική βιομηχανία, που στον τομέα των αντιαεροπορικών συστημάτων υπερέχει παγκοσμίως.

Η διακοπή του προγράμματος των F-35 από το Κογκρέσο σαφώς είχε διπλό στόχο. Αφενός εντάσσεται στην δημιουργία κλίματος «ψυχρού πολέμου» της Δύσης με την Ρωσία. Αφετέρου στοχεύει στην αποτροπή των δυτικών χωρών να επιλέξουν το ρωσικό σύστημα S-400 έναντι του αμερικανικού αντιαεροπορικού Patriot. Συν του ότι παγκοσμίως το F-35 έχει ζήτηση από τρίτες χώρες και η Ουάσιγκτον γνώριζε ότι όχι μόνο δεν θα τους έμεναν αδιάθετα αλλά απεναντίας θα τα μοσχοπουλούσανε σε άλλη ενδιαφερόμενη χώρα, όπως και ήδη εκδήλωσαν ενδιαφέρον τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Επομένως οι ΗΠΑ ενήργησαν εκ του ασφαλούς, διασφαλίζοντας πρώτα τα συμφέροντα της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας τους και εν συνέχεια στράφηκαν κατά της Τουρκίας στο πλαίσιο της υπεράσπισης των γενικότερων στρατηγικών τους σχεδίων.

Η Γερμανία πουλάει όπλα στην Τουρκία, την στιγμή που εκφράζει ανησυχίες πως χρησιμοποιούνται στη Συρία και στην τουρκική εμπλοκή στη Λιβύη.

Μάλιστα, η γείτονα χώρα αποτελεί σημαντικό εταίρο στην απορρόφηση της αγοράς των γερμανικών όπλων, καθώς η Γερμανία λόγω των συνθηκών του ΄Β Παγκοσμίου Πολέμου μπορεί να παράγει συγκεκριμένο πολεμικό εξοπλισμό και δεν μπορεί να προμηθεύει τις μεγάλες δυνάμεις.

Επίσης, έχει ξεσπάσει σφοδρή κόντρα στο Ράιχσταγκ με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και δε της αριστεράς να ζητάνε λεπτομέρειες για το εμπόριο όπλων στην Τουρκία.

Το Βερολίνο μέχρι στιγμής τονίζει πως τους πρώτους επτά μήνες του φετινού έτους οι εξαγωγές όπλων στη γείτονα χώρα έφτασαν τα 22,8 εκ. ευρώ, το 2019 τα 31,6 εκ. ευρώ και το 2018 μόνο 12,9 εκ. ευρώ. Παρόλα αυτά, δεν διευκρινίζει στην απάντησή της το είδος των οπλικών συστημάτων.

Η Άγκυρα όμως αγόρασε το 2018 εξοπλισμούς για 243 εκ. ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό των γερμανικών εξαγωγών όπλων ανήλθε στα 771 εκ. ευρώ. Ακόμη, το 2019 η Γερμανία εξήγαγε όπλα αξίας 832 εκ. ευρώ, από αυτά τα 345 εκ. ευρώ αφορούσαν εξαγωγές στην Τουρκία.

Σύμφωνα όμως με τις δηλώσεις που έκανε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας την περασμένη εβδομάδα, προκύπτει ότι οι νεότερες παραγγελίες σχετίζονται με παλαιότερη παραγγελία της Τουρκίας.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η Τουρκία δεν αγοράζει πλέον όπλα από τη Γερμανία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο στη Συρία, ενώ οι εξαγωγές περιορίζονται σε «ναυτιλιακά είδη», για παράδειγμα υποβρύχια.

Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας έθεσε στον Γερμανό ομόλογο του, το ζήτημα των υποβρυχίων.

Τα υποβρύχια της Τουρκίας

Η Τουρκία έχει αγοράσει από την Γερμανία ήδη από το 2009 έξι υποβρύχια της σειράς 214 της εταιρείας Thysenkrupp Maritime Systems.

Όλα τα υποβρύχια συναρμολογούνται στην Τουρκία, ενώ το πρώτο αναμένεται να καθελκυσθεί φέτος. Επιπλέον, ανησυχητικό είναι το γεγονός σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, ότι τέσσερα τουρκικά υποβρύχια είναι παρόμοια με τα ελληνικά, που είναι γνωστά ως η «κλάση Παπανικολής».

Έτσι, οι στρατιωτικοί αναλυτές σημειώνουν πως τα υποβρύχια τής επιτρέπουν προς το παρόν να διατηρεί μια υπεροχή στο Αιγαίο που βέβαια δεν θα υφίσταται άλλο από τη στιγμή που η Τουρκία θα διαθέτει όλα τα «214».

Επίσης και μέρος του μηχανολογικού-τεχνολογικού εξοπλισμού για το υπό ναυπήγηση τουρκικό αεροπλανοφόρο Anadolu ανήκουν στην Γερμανία.

Ο ρόλος των Leopard

Σημειώστε επίσης ότι αν η Γερμανία σταματούσε την προμήθεια αρμάτων μάχης Leopard και των ανταλλακτικών και πολεμοφοδίων τους στην Τουρκία, οι επιχειρήσεις που διεξάγει η δεύτερη στη Συρία σε βάρος των Κούρδων θα ήταν πολύ πιο δύσκολες και ριψοκίνδυνες. Με εξαίρεση τη γερμανική Αριστερά και τους Πράσινους, τα άλλα κόμματα δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις συνέπειες που μπορεί να έχει η πώληση οπλικών συστημάτων στην Τουρκία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου