Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

Τι σημαίνει η προσφυγή Ελλάδας - Αλβανίας στην Χάγη

 Με την προσφυγή στην Χάγη Ελλάδα και Αλβανία απέδειξαν ότι έχουν αποφασίσει να κοιτούν μπροστά και να αφήσουν τις τραυματικές μνήμες του παρελθόντος στους ιστορικούς.

Η συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας για παραπομπή της οριοθέτησης των θαλάσσιων Ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι μια εξέλιξη με βαρύνουσα σημασία.

Πρώτον ολοκληρώνει την εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας μας με τους βόρειους γείτονές μας μια δυναμική που είχε ως αφετηρία την Συμφωνία των Πρεσπών.

Δεύτερον απονευρώνει οριστικά την μακρόχρονη προσπάθεια της Τουρκίας να επενδύσει στην πλαγιοκόπηση της Ελλάδας μέσω της επιρροής της στα Σκόπια και στα Τίρανα.

Τρίτον εκ των πραγμάτων ενισχύει την προσπάθεια της Αθήνας να περιορίσει την Ατζέντα μιας ενδεχόμενης προσφυγής στην Χάγη Ελλάδας και Τουρκίας στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Είναι γνωστό ότι η προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας της συμφωνίας με την Ελλάδα για την οριοθέτηση της Υφαλοκρηπίδας υποδαυλίσθηκε από την Άγκυρα η οποία σταθερά και διαχρονικά στήριζε την εθνικιστική αδιαλλαξία στα Σκόπια.

Τούτων λεχθέντων η σταδιακή εξεύρεση συμβιβαστικών λύσεων με μια σειρά από γειτονικές χώρες διαμηνύει στην Τουρκία ότι ο χρόνος αλλά και η εμμονή της σε μια εμπρηστική ρητορική δεν δουλεύουν υπέρ της.

Η εργαλειοποίηση από τον Ερντογάν της όποιας επιρροής θα μπορούσε να έχει η Άγκυρα στους Μουσουλμάνους και Τουρκόφωνους των Βαλκανίων είναι δίχως αμφιβολία παράγοντας που υπήρξε καθοριστικός στην οριοθέτηση της προσέγγισης των Σκοπίων και των Τιράνων με την Άγκυρα.

Με την προσφυγή στην Χάγη Ελλάδα και Αλβανία απέδειξαν ότι έχουν αποφασίσει να κοιτούν μπροστά και να αφήσουν τις τραυματικές μνήμες του παρελθόντος στους ιστορικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου